Badania dotyczące wpływu różnego rodzaju diety na zdolność wysiłkową piłkarzy potwierdzają, że zawodnicy przebywający na diecie wysokowęglowodanowej, podczas meczu, byli w stanie przebyć znacznie dłuższy dystans, pokonując go jednocześnie z większą intensywnością, (w większym stopniu biegając). Różnice te nasiliły się szczególnie w drugiej połowie meczu, co wynikało z mniejszych zasobów glikogenu w mięśniach i z wcześniejszego ich wyczerpania w grupie pozostającej na diecie niskowęglowodanowej.
Tak więc produkty wysokowęglowdanowe powinny występować praktycznie w każdym posiłku młodego piłkarza spożywanym w ciągu dnia.
Produkty i potrawy będące dobrym źródłem węglowodanów:
- pieczywo, głównie razowe oraz różne płatki śniadaniowe
- ryż, kasze, kukurydza i inne produkty zbożowe
- makarony, kluski i inne potrawy mączne
- owoce zarówno świeże jak i suszone
- ziemniaki
- produkty mleczne słodkie (jogurty i koktajle owocowe) miód, dżem.